Ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei este denumirea comuna pentru onicomicoza ce apare atunci cand unghiile de la picioare sau maini au fost acoperite de fungi. Adesea, onicomicoza este intalnita la unghiile de la picioare, deoarece acestea au un ritm mai lent de crestere, fapt care este benefic pentru dezvoltarea ciupercilor.

Infectiile fungice ale unghiilor sunt de mai multe feluri, insa cel mai des intalnita este onicomicoza subunghiala distala. De regula, ciuperca unghiei apare mai des in cazul persoanelor mai in varsta, cazurile in randul copiilor fiind destul de rare. De asemenea, persoanele de sex masculin sunt mai predispuse la aparitia acestei ciuperci a unghiei.

Printre cauzele aparitiei onicomicozei se numara folosirea in exces a unor medicamente precum anticonceptionalele orale sau antibioticele, folosirea unor instrumente de igiena personala straina, cum ar fi unghiera sau forfecuta pentru unghii, imprumutarea incaltamintei sau prin intrarea in contact direct cu o persoana care are o astfel de micoza. Dermatofitii sunt responsabili in proportie de 90% de infectiile fungice aparute in zona unghiilor.

Studiile au demonstrat faptul ca dusumelele din zona piscinelor, bazinelor de inot sau saunei sunt adevarate focare de infectie, favorizand aparitia micozei numite ciuperca unghiei. Insa medicii pretind faptul ca un sistem imunitar slabit duce la cresterea riscului de a contracta oniomicoza. Asadar, consumul unor substante daunatoare precum tutunul si alcool cresc riscul aparitiei ciupercii unghiilor. Caldura excesiva si gradul ridicat de umiditate sunt alti factori care favorizeaza aparitia acestei ciuperci care se poate transmite de la o persoane la alta, asemenea altor maladii infectioase.

ciuperca unghiei exempleIn ceea ce priveste simptomele onicomicozei, in cea mai mare parte sunt reprezentate de stare de disconfort si aspectul neplacut al unghiei, durerea lipsind. Cei care se confrunta cu problema onicomicozei, vor observa imediat semnele unei astfel de infectii: puncte de culoare alba pe suprafata unghiei, unghie cu aspect ingalbenit, moale si sfaramicioasa sau o pata mare care face ca suprafata sa fie maronie.

Ciuperca unghiei – Cum se trateaza

Pentru a putea trata onicomicoza este nevoie de consultarea urgenta a medicului. Cu cat se amana mai mult timp, cu atat creste riscul unei infectii mult mai neplacute si chiar aparitia durerii. Tratamentul nu este foarte complicat. Doar in cazurile foarte grave este necesara indepartarea unghiei. In rest, este necesara doar eliminarea infectiei. Acest lucru este posibil apelandu-se la medicatie impotriva micozei, orala sau la diverse creme, lotiuni sau geluri prescrise de catre medic.

Este important de retinut faptul ca persoanele care sufera de boli cronice de ficat, ca de exemplu ciroza hepatica, dar si cele care refuza incetarea consumului de alcool in cantitati mari in timpul tratamentului antimicotic, prezinta un risc mai crescut de aparitie a efectelor adverse. In bune conditii de desfasurare a tratamentului, rezultatele au efect in proportie de 80%. O alta metoda destul de des intalnita de tratare a ciupercii unghiei este uleiul din frunze de ceai verde numit si ulei de camelia.

Totodata, ciuperca unghiei este o afectiune care poate recidiva destul de usor. Mai bine de 20% dintre pacientii care se confrunta cu o astfel de problema afirma ca onicomicoza poate reaparea odata cu expunerea la factorii daunatori.