Micoza piciorului

Micoza picioruluiMicoza piciorului este cunoscuta si sub denumirea de ciuperca piciorului sau piciorul de atlet. Aceasta este o infectie contagioasa a pielii piciorului care este cauzata de fungi care se dezvolta in mediile umede, uscate si inchise, precum sosetele, incaltamintea sau piscinele.  O ciuperca de acest gen poate sa se dezvolte de la sine, datorita unor conditii favorabile acesteia, sau poate fi transmisa prin contactul direct cu infectia sau cu prosoapele, incaltamintea sau suprafetele umede. Aceasta infectie se dezvolta in stratul cutanat superior si pe suprafata acestuia.

Micoza piciorului netratata se poate croniciza

Micoza dintre degetele picioarelor este cea mai intalnita forma de infectie, iar tratamentul acesteia trebuie sa inceapa inca de la primele simptome. Cele mai frecvente simptome sunt inrosirea pielii, aparitia unor vezicule cu lichid, mancarimile de la nivelul piciorului, descuamarea si fisurarea pielii, etc. Micoza dintre degetele de la picioare este cunoscuta, in termeni medicali, precum forma interdigitala a afectiunii si este cea mai intalnita. In aceasta situatie, persoana in cauza poate sa aiba o senzatie de arsura. De asemenea, fisurile cutanate apar in fazele incipiente.

A doua forma de micoza picior este forma keratozica, denumita si  „in mocasin”, care este o infectie cronica. Persoanele infectate cu aceasta forma de micoza picioare progreseaza rapid si prezinta simptome precum ingrosarea pielii de pe calcai si de pe talpa, odata cu senzatia de mancarime si arsura.

Cea de-a treia forma este si cea mai grava si consta in aparitia veziculatiei, timp in care pielea capata un aspect neplacut, crustos si se descuameaza constant. In cazuri rare, infectia se transmite si pe restul corpului, precum pe brate, in palme sau pe trunchi. Atunci cand persoanele in cauza se confrunta cu acest tip de infectie, cunoscuta sub denumirea de forma veziculoasa, consultul unui medic specialist devine absolut necesar, intrucat acesta s-ar putea confrunta si cu o suprainfectie bacteriana.

Micoza piciorului poate fi detectata in faza incipienta si exista posibilitatea aplicarii unui tratament local care sa vindece infectia in doar cateva zile. Principalul simptom cu care se confrunta majoritatea persoanelor cu micoza picioarelor este transpiratia mult mai abundenta in zona picioarelor si albirea pielii. Un miros neplacut, neobisnuit, este de asemenea alarmant si reprezinta momentul in care tratamentele medicamentoase, naturiste, utilizand creme, pudre sau spray-uri antifungice sunt necesare. Micoza piciorului este deseori confundata cu keratoza punctata, insa se deosebeste prin aspectul de fagure de miere.

La ce factori de risc putem fi atenti

Exista un numar de factori de risc care nu pot fi controlati de catre persoanele care sufera de aceasta infectie fungica, precum sexul masculin, antecedentele medicale, instalarea diabetului sau a cancerului in corp, varsta sau traiul intr-un climat cald si umed. Totusi, exista si factori de risc care pot fi controlati de catre oricine, precum umezeala picioarelor, purtarea incaltamintei care impiedica respiratia pielii piciorului, folosirea dusurilor publice si a vestiarelor fara pantofi de protectie sau statul in apa pentru perioade lungi de timp.  In functie de gravitatea infectiei, micoza piciorului poate fi tratata cu antifungice care necesita reteta sau antifungice care nu necesita prescriptie medicala.

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *