Piciorul atletului

Piciorul atletuluiPiciorul atletului este o infectie fungica care mai este cunoscuta si sub numele de ciuperca piciorului, si nu ii afecteaza numai pe cei care practica atletism. Aceasta afectiune este intalnita in mod special la barbati, dar nici femeile nu sunt ferite.

Simptomele pe care le da aceasta infectie micotica a piciorului sunt reprezentate de o erupţie pruriginoasa si scuamoasa, al carei debut are loc brusc. Primele semne ale piciorului atletului apar intre degetele de la picioare, iar daca este lasata netratata aceasta afectiune va lua forma unor portiuni de piele care se descuameaza si devin urat mirositoare. 

Cauzele afectiunii piciorul atletului

Ciupercile care duc la aparitia  micozei piciorului sau piciorul de atlet fac parte din categoria celor numite dermatofiti. Aceste ciuperci se dezvolta in special in mediile umede si inchise si se hranesc cu keratina. Aceasta este un fel de proteina care este continuta in special de piele, unghii si par.

Piciorul atletului se poate transmite foarte rapid, in special in cazul contactului direct cu suprafetele infestate (prosoape, piscine, gresie si cabine de dus).

Asadar, este foarte  important sa nu umblati cu picioarele goale pe langa piscina sau in sala de dusuri, dar tineti cont si de faptul ca trebuie sa aveti in vedere sa va schimbati ori de cate ori este nevoie, atat sosetele cat si incaltamintea transpirata.

Tratamentul piciorului de atlet

Piciorul de atlet trebuie tratat inca de la primele simptome, care de regula se manifesta prin roseata si mancarime intre degete. Tratate din timp, aceste micoze ale piciorului se pot vindeca doar cu ajutorul unei pudre antimicotice si cu o igiena corespunzatoare.

Picioarele trebuie spalate de mai multe ori pe zi, si sub nicio forma nu va incaltati cu ele ude. De asemenea, evitati transpiratia acestora si schimbati sosetele si incaltamintea ori de cate ori este nevoie.

Netratat corespunzator, piciorul atletului poate sa persiste saptamani bune, chiar daca sunt folositi diversi compusi antimicotici. In functie de caz, medicul dermatolog va poate prescrie si anumite medicamente antifungice orale, in cazul in care infectia micotica nu da semne de vindecare.

Sub nicio forma, un rupeti pielea care crapa si apoi se descuameaza, deoarece in acest mod aveti mari sanse sa produceti traume si pielii sanatoase si, in mod cert, veti crea posibilitatea infectiei sa se extinda.

Sfaturi utile pentru evitarea piciorului atletului

Pentru a nu fi victima unei astfel de infectii micotice, medicii dermatologi recomanda purtarea papucilor in special in salile cu dusuri, vestiare si pe la piscine, deoarece aceste locuri sunt medii propice dezvoltarii si transmiterii ciupercii care provoaca aceasta afectiune.

Pentru a evita transpiratia picioarelor, tot medicii recomanda sosetele din bumbac si pantofii din piele sau cei cu gaurele pentru aerisire.

In timpul tratamentului si cateva saptamani dupa vindecare, pentru a evita reaparitia piciorului de atlet, sosetele si prosoapele trebuie spalate cu apa cat mai fierbinte.

No Comments

Be the first to start a conversation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *